2023'te Otomobil Satışları Arış Gösterecek! Analistler Açıklamalarda Bulundu!

Otomotiv sektöründe 2022 pandemisinin getirdiği arz yetersizliğinin getirdiği üretim düşüşü sonucunda rekor fiyatlamalar yaşadık.

2023'te Otomobil Satışları Arış Gösterecek! Analistler Açıklamalarda Bulundu!

Analistler, durgunluk tahminleri nedeniyle bu durumun gelecek yıl değişeceğini tahmin ediyor. Uluslararası bankaların yüksek kredi faiz oranları, tedarik zinciriyle ilgili sorunlar ve durgunluk endişeleri, 2022'de otomobil sektörünün karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan bazılarıydı. Bu sorunların şu anda düzeltilmesi pek olası değil.

Bernstein Analisti Daniel Roeska, bu ayın başlarında bize verdiği bir yatırım açıklamasında, büyük bir haber kaynağı tarafından bildirilen "Enflasyon, faiz oranları ve enerji maliyetleri göz önüne alındığında, sektörde aktif talep yıkımı var" dedi. Ancak, bu felaket şimdiye kadar büyük ölçüde ertelendi.

Sıfır Araç Üretiminin Bir Kez Daha Artması Bekleniyor

Ekonomistlerin çoğu, 2023'te ABD'de ve dünya çapında otomobil satışlarında bir büyüme öngörüyor; bu, geleneksel durgunluklar veya önceki zayıf talep dönemleriyle çarpıcı bir tezat oluşturuyor. Bunun başlıca nedeni, 2020'nin başlarında Kovid-19'un başlamasından bu yana ABD ve diğer ülkelerde otomobil satışlarının şimdiden düşük seviyelerde olması. Ulusal bir haber kaynağından alınan bilgilere göre, pandemik ekonominin küresel üretim ve tedarik ağlarını etkilediği ve büyük otomobil üreticilerinin üretimini biraz azalttığı bildiriliyor. Otomobil üreticileri ve bayileri de yeni araba, kamyon ve SUV kıtlığının bir sonucu olarak sağlayabilecekleri araçlar için önemli ölçüde daha fazla ücret alıyorlar.

Küresel Ekonomist Jonathan Smoke'un yakın tarihli bir açıklamasına göre, "yeni araç arzı nihayet toparlanıyor. Bununla birlikte, sektörün arz sorunu da değişebilir ve bu, sektörün gelecek yıl gelirleri ve kazançları için kötü bir haberdir. ABD'de Cox Automotive, 2023 yılına kadar 14,1 milyon yeni araba satışı öngörüyor. Cox'ta Kıdemli Endüstri Çalışmaları Direktörü ve Kıdemli Ekonomist Charlie Chesbrough, önümüzdeki yıl için görünümünü "orta derecede iyimser" olarak nitelendirdi. Analistlere göre ABD bu yıl 13,7 milyon araba satacak. Tabii bu durum bize de yansıyacaktır. Küresel bir istatistik şirketine göre, küresel yeni otomobil satışları 2023'te bir önceki yıla göre %5,6 artışla toplam 83,6 milyon adede ulaşacak.