49 yaşında 3600 günle emekli olacaksınız! EYT'lilere 45 meslek için yüksek maaşla erken emeklilik müjdesi! EYT'liler için hesaplamalar değişti!

SGK erken emeklilik hakkı tanınan mesleklerde düzenleme yaptı. SGK tarafından yapılan resmi açıklamada 2008 yılından önce yıpranma hakkını kullanan...

49 yaşında 3600 günle emekli olacaksınız! EYT'lilere 45 meslek için yüksek maaşla erken emeklilik müjdesi! EYT'liler için hesaplamalar değişti!

SGK erken emeklilik hakkı tanınan mesleklerde düzenleme yaptı. SGK tarafından yapılan resmi açıklamada 2008 yılından önce yıpranma hakkını kullanan kişiler yapılan yeni değişikliklerle daha erken emekli olacak. SGK tarafından duyurulan açıklamaya göre 3600 gün sigorta şartı esnetiliyor ve çalışanlar 49,5 yaşında emekli olma hakkı kazanıyor. Bazı iş kolları çalışanları diğer mesleklere göre daha fazla yıpratmaktadır. SGK, bu tür mesleklerde çalışan vatandaşlara ayrıcalıklı emeklilik fırsatı veriyor. Bu düzenlemeden önce birçok düzenleme yapıldı ve sisteme son şekli verildi. Yıpranma hakkı olan mesleklerde çalışanlar daha erken emekli olabilecek. İşte SGK'nın erken emeklilik hakkı verdiği meslekler. Erken Emeklilik ile ilgili detaylar haberimizde... SGK, yapılan düzenleme ile bazı iş kollarında çalışanlar için 3600 günden emeklilik şartlarını değiştiriyor. Hayata geçirilecek yeni tasarı ile bu şart esnetiliyor ve dileyenler erken emekli olacak. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren müjdeli haber SGK tarafından verildi. Yıpranma hakkı verilen işçiler 2008 yılından önce elde edecekleri yıpranma hakkı ile artık 2,5 yıl daha erken emekli olacaklar. 2008 yılından önce mevcut sistemde yıpranma hakkına sahip işçinin kazandığı tüm süre yaş haddinden de düşülüyordu. Ayrıca 5 yıl fiili hizmet süresi zammı alan bir çalışanın yaş haddinden de 5 yıl indirim uygulanıyordu. 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yaş haddinden indirilecek süre, yıpranma hakkı ve yaş haddinden indirim için yıpranmaya tabi işte en az 3600 gün (10 yıl) çalışma şartına bağlandı. SGK bu alanda kolaylık sağladı. Yapılan düzenlemeye göre; 3600 günün hesabında 1 Ekim 2008 tarihinden önce yıpranmaya tabi olmayan çalışma süreleri de esas alınacak. 2008 öncesi ve sonrası 3600 gün çalışması olanlar, 2008 sonrası yıpranma sürelerini yaş haddinden indirebilecek ve daha erken emekli olabilecek. Yıpranmadan yararlanan çalışanlara çalıştıkları her 360 gün için 60 gün ile 180 gün arasında değişen sürelerde fiili hizmet süresi zammı verilmektedir. Yüzde Elli Oranında Azaltılan Süreler Posta gazetesinde yayınlanan habere göre, böylece 5 yıllık yıpranma hakkına sahip olanların yaş haddi en fazla 2,5 yıl düşürülüyor. Böylece 52 yaşında emekli olmaya hak kazanacak kişiye 49,5 yaşında emekli olma imkânı tanınıyor. SGK'dan Yıpranma Hakkı SGK Başkanlığı tarafından duyurulan açıklamaya göre; konunun gündemde olduğu ve üzerinde çalışılarak düzenlemelerin yapıldığı açıklandı. HANGİ MESLEKLERDE ERKEN EMEKLİLİK HAKKI VAR Yıpranma hakkı olan meslekler; su altında çalışanlar, polisler, MİT mensupları, itfaiyeciler, gazeteciler, madenciler, demir çelik işçileri başta olmak üzere milyonlarca çalışanın yıpranma hakkı bulunuyor. Yıpranma hakkı erken emekli olma fırsatı veriyor. Yıpranma süreleri emeklilik için gerekli yaş haddinden düşülmektedir. Açıklanan meslek gruplarına yeni ilave mesleklerin ekleneceği söyleniyor.