Araba Almak İsteyen Herkesi İlgilendiriyor! Fiyatlarda Büyük Gelişme Yaşandı!

Araba satın almak isteyen milyonlarca insan endişeli. Sıfır ve ikinci el otomobillerin maliyetine ilişkin ise etkileyici bir yorum yapıldı. Hem yeni hem de ikinci el otomobiller için kötü haber.

Araba Almak İsteyen Herkesi İlgilendiriyor! Fiyatlarda Büyük Gelişme Yaşandı!

Otomobil fiyatlarındaki ani artışla ilgili açıklama yapıldı. Öte yandan markalar 2023'ün gelmesiyle birlikte fiyat listelerini değiştirmeye başladı. Fiyat artışı sonucunda vergi oranları artan modellerde bazı firmalar sembolik olarak fiyat yükseltirken, bazıları da 30.000 TL'nin üzerinde zam yaptı. Sıfır otomobil fiyatları listesi, otomobil üreticileri tarafından seçilen artış oranlarını yansıtacak şekilde 2023 yılında revize edildi.

Fiyat Değişiklikleri Açıklandı

Son zamanlarda hem sıfır hem de ikinci el otomobiller için fiyat değişiklikleri açıklandı. Artan fiyatlar ve kur nedeniyle sıfır araçlarda ÖTV düzenlemesi tamamen ortadan kalktı. Fiyatlar ÖTV öncesi konumuna geri döndü. Hem sıfır hem de ikinci el araç pazarı kontrol altındaydı. Otomotiv piyasasını daraltmak ve piyasayı istikrarsızlaştırmak amacıyla faaliyet gösterdiğine inanılanlar için müfettiş görevlendirildi. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, piyasadaki dengesizliğin nedenlerini sıraladı.

Hem yeni hem de kullanılmış araç pazarı kontrol altındaydı. Bakan Muş, yaptığı açıklamada, "Yeni ve kullanılmış araç piyasasında sıkışıklık yaratmak ve piyasayı istikrarsızlaştırmak amacıyla çalıştığından şüphelenilen kişiler için müfettiş görevlendirilmiştir." Peki otomobil fiyatlarındaki artışın asıl sebebi nedir? Soruları, İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel yanıtladı. Ertemel, Milliyet'e gönderdiği mesajda şu iddialarda bulundu:

"Fiyat artışının bir dizi önemli nedeni var. Küresel salgının getirdiği arz sorunu en önemlilerinden biri. Talebi karşılamak için yeterli yeni otomobil bulunmadığından, fiyatlar genellikle mevcut olanlardan daha yüksek. Bu, tüm endüstriler için geçerlidir ve bir ürün mevcut olmadığında olur.”

Araç Fiyatlarının Yükselişinin Asıl Sebebi

Piyasada sıfır araç yokken ikinci el araç fiyatı sıfır araç fiyatı kadar pahalı olabiliyor. Tüm dünyayı etkisi altına aldığı için maalesef çözülmesi zor bir konu. Öte yandan "kayıtsız" araç alıp satan ve bu satışları kar amaçlı yapan kişilerin çokluğu ülkemizde araç fiyatlarının yükselmesinin temel nedenlerinden biridir.