Bankalardaki Faiz Oranları Kiradan Çok Kazandıracak! Yeni Faiz Ödemelerinde Büyük Fırsat!

Bankadaki parası üzerinden faiz geliri elde etmek isteyenlere müjdeli haber verildi. Yeni faiz oranlarının belirlenmesiyle birlikte bu bankalar üzerinden faiz geliri elde etmek sizin işinize yarayacak.

Bankalardaki Faiz Oranları Kiradan Çok Kazandıracak! Yeni Faiz Ödemelerinde Büyük Fırsat!

Bankaların faiz oranlarındaki yeni gelişme dikkat çekti. Parasıyla faiz üzerinden kazanç elde etmek isteyenlere bankalardan sürprizler bitmiyor.

Merkez Bankası’nın politika faizini (1 haftalık repo ihale faizi) yüzde 9'a indirmesinin ardından, bankaların Türk lirası mevduat faizleri de düşüşe geçmişti.

Merkez Bankası, bankaların Türk lirası oranını artırma amacıyla bir takım düzenlemeler yaptı.

Bunlardan biri de bilançolarında yüzde 60-70 arasında Türk lirası hedefini tutturan bankaları ödüllendiren uygulamalar oldu.

Bu uygulamalardan faydalanmak isteyen birçok banka da mevduat faizlerinde artışa gitti.

YÜZDE 30'U AŞABİLİR

Özel bankaların geçtiğimiz aylarda yüzde 11'lere kadar düşmüş olan olan mevduat faizleri, şu sıralar yüzde 29'lara kadar yükselmiş durumda.

Böylece daha önce 100 bin TL'sini 32 günlük vadeye koyan bir vatandaş yüzde 11 faizle 916 lira net kazanç elde ederken, şimdi yüzde 29 faiz imkanıyla bu kazancını 2 bin 415 TL'ye çıkarabilecek.

Böylece 1499 TL kâra geçecek. Bankaların önümüzdeki haftalarda TL mevduat faizinde yüzde 30'u da aşması ve faiz yarışının hız kazanması bekleniyor.

VADE VE TUTARA GÖRE FARKLI

Ortalamada yüzde 15-16'ları aşan faizler sunan bankalar, 'hoş geldin' kampanyalarında faizleri daha yüksek tutarak yeni müşteri kazanmaya çalışıyor.

Kişiye özel sunulan bu fırsatlarda örneğin, bankanın 25 bin TL için normal faizi yüzde 15 iken, yeni açılan hesapta bu oran yüzde 21.5 olarak uygulanıyor.

Bazı bankalarda ise faiz oranı, mevduat tutarına ve vade gününe göre oldukça değişiyor.

Örneğin, 10 bin TL ve 28 gün vadede yüzde 4.5 faiz uygulayan banka, 100 bin TL ve 32 günlük bir vadede faizi yüzde 17'ye yükseltiyor.

PAZARLIK SEÇENEĞİ VAR

Bankaların faiz oranları internet bankacılığı, mobil bankacılık ya da şubeden yapılan işleme göre de değişiyor.

Yani şubede açılan hesapla, internetten veya mobil bankacılık uygulamasından açılan vadeli hesaplara farklı faizler uygulanabiliyor.

Mobil ve internet bu anlamda çoğu zaman avantajlı olsa da kıyaslama yaparak en yüksek faizi nasıl alabileceğinizi sorgulayın.

Eğer bankanızın size sunduğu faizi düşük buluyorsanız, banka şubesine giderek faiz pazarlığı yapabilirsiniz.

VERGİ İNDİRİMİ DEVAM EDİYOR

Türk lirasından getiri sağlamak isteyenlere önemli fırsat sunularak faiz getirisinden alınan stopaj vergisi düşürülmüştü.

30 Haziran 2023 gününe kadar devam eden uygulamaya göre; 1 günden 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 15 olarak uygulanan stopaj yüzde 5'e; 6 ay ile 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 12'den 3’e çekildi. 1 yıldan uzun vadelerde de yüzde 10 olarak uygulanan stopaj sıfır (0) olarak uygulanıyor.

1 GÜNLÜK HESAP DA VAR

Mevduat faizlerinin ve verginin avantajından yararlanmak için ille de uzun vadeli hesap açmak gerekmiyor. Bankalar artık günlük vadeli hesaplara da faizi uyguluyor.

Örneğin, bazı bankalar 7 günlük vade imkanı sunarken bazıları 1 günlük vadede bile faiz uyguluyor.

Tabii bu oran ortalama faizden daha düşük oluyor. Ancak bu seçenekler paranızın bankada boş beklemesindense kısa süreli bir hesapla değer kazanmasına imkan veriyor.