EYT Meclisten Geçti mi? Ne Zaman Geçecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen haftalarda açıklanan EYT yasası hakkında detaylar gelmeye devam ediyor. 1999 yılı öncesinde işe başlayan 5000 prim gününü dolduran yaklaşık 2.5 milyona yakın kişinin emekli olması beklenirken EYT yasasının meclisten geçip geçmemesi halen bekleniyor.

EYT Meclisten Geçti mi? Ne Zaman Geçecek?

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan EYT yasasının bu ay itibarıyla beraber çözüm getirileceği söyleniyor. 2,5 milyon vatandaşı için emekliliğinin önünü açması beklenen EYT yasa düzenlemesi için merak edilen detaylar açıklanmaya başladı.

EYT Bu Hafta Meclise Sunulacak

EYT yasası birçok kişi tarafından merak edilen detayları içinde barındıran kişilerin yaştan önce emekli olmasını sağlayan bir yasa, emekli olmak isteyenlere büyük bir destek sağlayacak bu yasa hakkında tek geriye kalan soru EYT meclise sunuldu mu, meclisten geçti mi? Sorusu. Yasanın sunduğu bin bir olanaktan yararlanmak isteyenler için EYT bu hafta içinde meclise sunulması bekleniyor.

EYT hakkında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan görüşmelerden sonra Genel Kurul süreci başlaması beklenecek. Yapılan bütçe görüşmeleri sonrası Ocak ayı içinde EYT’nin yasalaştırılması öngörülüyor.

22 yıllık var olan beklentinin 8 Eylül 1999 öncesinde çalışanları kapsayacağı düşünülüyor, buna bağlı olarak bu yıllardan önce işe girişi bulunan yaklaşık 2.5 milyona yakın kişi emekli olabilecek.

Ekonomik Şartlardan Dolayı Böyle Bir Sisteme Sıcak Bakmadık

Yılbaşından önce televizyonda açıklamalarda bulunan Recep Tayyip Erdoğan EYT hakkında şu sözleri söyledi.

“Geçmiş yıllarda yaşanan gerçeklerden kopuk uygulamalardan dolayı kamu bütçesine çokça yük bindiren sosyal güvenlik sistemlerini yönetilebilir hale getirmek için çok çalıştık ve uğraştık

Her reform, kendi yaptığı düzenleme ile beraberinde yeni tartışmaları da getirmiştir. Bunlar arasında 1999 düzenlemesine bağlı olarak emeklilikte yıl ve prim günü şartını doldurmuş olduğu halde yaş şartı nedeniyle beklemek zorunda kalan çalışanlarımızın talepleridir.

Şart olarak 20 veya 25 yıl çalışmış kişinin çalışmış olduğu süreden çok daha uzun bir dönem emekli maaşı alabileceği bir sistemin sürdürebilir olmadığına inanmaktayız.

Geçtiğimiz yıllarda bunun acısı çokça yaşanmıştır. Sistemin ekonomisine zarar vereceğini düşündüğümüz için böyle bir sisteme başta sıcak bakmadık.