EYT Prim Gün Sayısını Borçlanma Nereden Yapılır? % 54,66 Kârda Olabilirsiniz!

EYT ile ilgili birçok soru Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Emekli olmak isteyenlerin beklediği EYT müjdesi hakkında geri kalan konularda da çeşitli detaylar gelmeye devam ediyor.

EYT Prim Gün Sayısını Borçlanma Nereden Yapılır? % 54,66 Kârda Olabilirsiniz!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasa gelmeden önce SGK binaları önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Emeklilik hakkında bilgi almak isteyenler borçlanma yapıp bu şekilde de prim gün sayılarını doldurmak istiyorlar. EYT’liler de buna bağlı olarak ellerini çabuk tutmak ve yasa daha gelmeden önce prim gün sayılarını doldurmak istiyor. Aksi taktirde 1 Ocak 2023 itibarıyla beraber borçlanma tutarları üzerinden yüzde 54,66 oranında bir artış yaşanması bekleniyor.

Borçlanmayı Kim Yapacak?

Emeklilik için gerekli diğer şartları taşıyan fakat prim gün sayıları eksik olan kişiler bu günleri taksit halinde ödeyerek emekli olabilecek. Bu durumda olan kişiler eksik günleri doldurmak için harekete geçti.

Buna bağlı olarak doğum, askerlik, sigortalı olmadan avukatlık stajını yapanların staj süreleri, hekimlerin fahrî asistanlık üzerinden geçen süreleri, sigortalı olmadan doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde okuyan öğrenciler kapsama alınacak.

Aynı zamanda da yurt dışında okuyan öğrencilerin de geçirdikleri normal doktora öğrencilerinin seçim kanunları çerçevesinde görevlerinden istifa edenlerin meslekte geçirdikleri süre kapsamında bu süreleri borçlanabilecek.

İşlemler için SGK Binalarına Gitmenize Gerek Yok!

Emeklilik için prim gün sayılarını ödemek isteyenler SGK binalarına gitmeye başladı, SGK binalarına gidemeyen uzakta kalan EYT yasasına tabii olan kişilerde SGK’ya gidemedikleri için ne yapacaklarını düşünmeye başladı.

Fakat EYT prim gün sayısı borçlanma yapmak için SGK’ye gitmeye gerek yok. EYT yasasını E-Devlet üzerinden borçlanma yazarak yapabilecek.

SGK bu konuya ilişkin attığı tweet'te e-Devlet üzerinden giriş yapılarak borçlanmaların yapılabileceği, daha sonra da emeklilik için başvuru yapılabileceğini duyurdu.

EYT yasası daha mecliste geçmediği için kişiler emeklilik başvurusu yapmasa da EYT hakkında prim gün sayılarını doldurmak için borçlanma başvurusu yapılabiliyor.

Bu başvurular SGK tarafından değerlendirme işlemlerinin ardından yasa meclisten geçtikten sonra emeklilik başvurusu sonrası gerekli şartları taşıyan herkes emekli olabilecek.