EYT’ye Staj Sigortası Yaptıranlar Dahil mi? Eğer Stajyerseniz Bu Haber Sizleri İlgilendiriyor

EYT’nin açıklanmasının ardından vatandaşların merak ettiği birçok detay yavaş yavaş çözülmeye devam ediyor. Buna bağlı olarak 1999 öncesinde stajyer olarak işe başlayan ve 5000 prim gün sayısını bir şekilde dolduran vatandaşlar EYT’ye stajyer olanlar dahil mi sorusunu merak ediyor.

EYT’ye Staj Sigortası Yaptıranlar Dahil mi? Eğer Stajyerseniz Bu Haber Sizleri İlgilendiriyor

EYT düzenlemesi hakkında müjdeli haberi geçtiğimiz haftalarda Başkan Erdoğan duyurmuştu. Yapılan düzenleme ile beraber EYT için herhangi bir yaş şartı aranmazken yıl ve prim gün sayısını dolduran herkesin emekli olması beklenmektedir. Var olan günler üzerinden çırak ve staj kapsamında çalışanlar konu hakkında gelmesi beklenen yeni açıklamaları takip etmesi bekleniyor.

EYT Staj Süreleri Sayılacak mı?

1999 yılı öncesinde herhangi bir alan da stajyer olarak çalışan kişilerin sigorta başlangıcı olarak Emeklilikte Yaşa Takılanlar üzerinden kapsama alınıp alınmayacağı, EYT'lilerin en çok merak ettiği konular arasında yer almaya devam ediyor.

Bakan Bilgin’e EYT hakkında sorulan soruların arasında EYT konusunda staj süresi sayılıp sayılmayacağına dair sözleri söyledi 'Öncelikle staj bir mağduriyet konusu değil olamaz da. Staj bir eğitimdir. Eğitim olduğu için de iş akdi stajla başlamıyor. Dolayısıyla EYT bu süreci kapsamıyor.' dedi.

Meslek Lisesi Stajı Süresi Sigorta Başlangıcı Sayılır Mı?

Bir diğer konu ise meslek lisesinde staj gören kişilerin EYT’li olup olmayacağı konusudur. EYT hakkında birçok detayı merak eden vatandaşlar için de açıklama yapan Bakan Bilgin, meslek liseleri içinde aynı durumun olduğunu eğitim sürecine dahil olduğu için EYT sürecine dahil olmadığını belirtti.

Ortaöğretim ve yükseköğretim alanlarında yapılan stajlar üzerinden emekliliğe esas olmuş olan uzun vadeli primler ödenmediği, burada sadece kısa vadeli sigorta primlerinin ödenmesi ile beraber sigorta başlangıcı olarak kabul edilmediğini açıkladı. Fakat burada doğum borçlanmalarının başlangıç olarak kabul edildiğini açıkladı.

EYT Yasası Kimleri Kapsayacak

EYT yasası için bekleyişleri devam eden vatandaşlar EYT yasasının kimleri kapsayacağını merak ediyor. EYT 8 Eylül 1999 girişli olan erkeklerde 25 yıl kadınlarda ise 20 yıl çalışan herkesi kapsayacak, EYT yasası hakkında merak edilen detaylarında yakın zamanda çözüleceği söyleniyor.