Perakende Günleri 2023 Başladı

Soysal tarafından "Dijital Dünya - Yeni Müşteri, Yeni Perakende, Yeni Dönem" ana temasıyla Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Perakende Günleri 2023 başladı.

Perakende Günleri 2023 Başladı

Soysal tarafından "Dijital Dünya - Yeni Müşteri, Yeni Perakende, Yeni Dönem" ana temasıyla Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Perakende Günleri 2023 başladı. Sektörün ve dijital ticaretin geleceğine yön veren çok sayıda yerli ve yabancı konuşmacıyı 9 bin 500'ü aşkın üst düzey yönetici ile bir araya getiren etkinliğin bu yıl 22'ncisi düzenleniyor. Konferans ve oturumların yanı sıra Perakende Güneşi Ödül Töreni'nin de gerçekleştirileceği etkinlik, 2 gün sürecek. Fuar alanı ve bu yıl ilk kez B2B görüşmelere olanak sağlayan özel bölümü ile sektörün ve dijital ticaretin geleceğine yön vermek hedefleniyor.

Akinon ve Atış Yapı ana sponsorluğunda düzenlenen Perakende Günleri 2023, WPP Global Strateji Direktörü James Harris'in marka, müşteri, teknoloji ve değişime odaklandığı "Dinozorlar, Unıcornlar ve Zamanda Yolculuk', Divid Global Pazarlama Direktörü Rosanna Ryan'ın e-ticaretin geleceğine odaklanan "Seyrederken Alışveriş Devrimi', Google Global Mühendislik Ekibi, AI Endüstri Çözümleri Direktörü Orhan Çamoğlu'nun yeni nesil yapay zekanın müşteri deneyiminde katkısını aktardığı "Generative AI ve Retail Search', Tradebyte Başkan Yardımcısı Stefan Röttger'in "Başarılı Bir Pazaryeri Yaratmak', Landor & Fitch Yönetici Kreatif Direktörü Apolline Picot'un markaların akılda kalıcı deneyimler sunmaya odaklanacağı "Farklı Olun ya da Yok Olun', Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriot'ın "Amazon'un E-Ticaret Yaklaşımı ve Temel İlkeleri" ile ChannelEngine Satış ve İş Ortaklıklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Niels Floors'un pazaryerleri ile ilgili son gelişmeleri paylaşacağı konuşmalara ev sahipliği yapacak.

Perakende Günleri 2023'ün açılışına yönelik düzenlenen basın toplantısına Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı (BMD) Sinan Öncel, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı (AYD) Nuri Şapkacı, Zincir Mağazalar Derneği Başkanı (ZMD) Serhan Tınastepe, Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Kaya Demirer, Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı (GPD) Alp Önder Özpamukçu, Tescilli Markalar Derneği Başkanı (TMD) Selçuk Güzenge, Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı (TAMPF) Hüseyin Altaş, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı (TÜRES) Ramazan Bingöl, Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği Başkanı (ETÜDER) Melih Şahinöz, E- Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı (ETİD) Hakan Çevikoğlu katıldı. Toplantıda bir araya gelen dernek başkanları perakende sektörünü değerlendirerek yapılması gerekenlere yönelik görüşlerini bildirdi.

ENFLASYONLA MÜCADELEDE BİZ DE BURADA VARIZ

Basın toplantısında konuşan Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı (GPD) Alp Önder Özpamukçu, "Ülkemizde tarım ve hayvancılığın gelişimi için derneğimiz ve üyelerimiz elimizi hep taşın altına koyduk. Bundan sonra da koymaya devam edeceğiz. Özellikle enflasyonla mücadelede "biz de burada varız" diyoruz. Bize 22'nci kez bize aynı heyecanı yaşatan ve bir araya getiren Perakende Günleri'ne teşekkür etmek istiyorum" dedi.

PERAKENDE SEKTÖRÜNE YAKIŞIR ŞEKİLDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı (TAMPF) Hüseyin Altaş ise "Seçim ülkemize hayırlı, uğurlu olsun. Dostluk içerisinde ülkemizdeki iç piyasayı nasıl canlandırırızı kamuya öneriler götürerek düzenlemeler yaptırarak başarmak zorundayız. Yoksa hepimiz aynı geminin içindeyiz. Geminin sağ salim yürümesi için el birliği yapma dönemidir. AVM'lerin, perakendecilerin, hizmetlerin dijitalleşmesi için yoğun çalışmalar yapacağız. 2023'te Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında perakende sektörüne yakışır şekilde çalışmaya devam edeceğimize söz veriyoruz" diye konuştu.

TURİSTİN PERAKENDEYE OLAN İLGİSİ DE ARTIYOR

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Kaya Demirer de dernek olarak turizm ve perakende arasında köprü olduklarını söyledi. Demirer, "Turizm ve perakendenin iç içe olmasını çok önemsiyorum. Zaten nitelikli turisti yakaladıkça ki mevcut turizm bakanımızın verdiği rakama göre bu yıl 60 milyon turist 56 milyar dolar turizm geliri bekliyoruz. Bu nedeyse kişi başı bin dolara geliyor. İşte o bin dolarlar artıkça turistin perakendeye olan ilgisi de artıyor. Michelin Yıldızı'nı çok önemsiyoruz, gastronominin turizmdeki payını artıracaktır. Gastronominin diplomasiye ciddi bir faydası var. Bırakın restoranlarımızı yurt dışına ihraç edelim" ifadelerini kullandı.

YENİ TREND YÖRESEL ÜRÜNLER OLDU

Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği Başkanı (ETÜDER) Melih Şahinöz ise "Seçim bitti ve artık daha çok çalışmamız gereken bir döneme girdik. Artık tüketici, perakendeciden hayatını daha kolaylaştıracak ve tatmin edici şekilde servis vermesini bekliyor. Pandemi öncesine göre sürdürülebilir ürünleri satın almaya yatkınlık yüzde 34 arttı bu güzel bir şey. Yöresel ürünlerin tercih edilmesi de yeni trend oldu. Kayıt dışı üretim azaldıkça haksız rekabet ortadan kalkıyor. Son derece rekabetçi bir iş yapıyoruz. Üyelerimiz arasında halka açık şirketler var. Yıl sonu da bilançolarda yüzde 2-3'ü gören dua ediyor. Dövülmesi değil sevilmesi gereken bir sektörüz" dedi.

AVM'LERDEKİ ZİYARETÇİ SAYISI ARTTI

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı (AYD) Nuri Şapkacı da "Bu yılın ilk çeyreğinde satışlardaki metrekare verimliliği bir önceki seneye göre yüzde 122 artış gösterdi. Enflasyondan arındırılmış rakamlar ise yüzde 72. Nisan ve mayıs ayında adetlerde de ciddi artışlar görüyoruz. Bir önceki yılın ilk çeyreğine göre ziyaretçi artışı da yüzde 18 oldu. Aynı zamanda sepet büyüklükleri de arttı. Bu nedenle perakendecilerin AVM'lerdeki performansından biz çok mutluyuz. Geri dönüşlere göre onların da memnun olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

ARAP TURİST AYAĞINI ÇEKERSE AVM'LER DAHİL İNANILMAZ SIKINTIYA GİRERİZ

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı (TÜRES) Ramazan Bingöl ise "Bu yıl asıl çözmek istediğimiz sorun kıdem ve tazminatlar. Hem işçinin hem de işverenin zarar görmeyeceği bir çözüm bulmak istiyoruz. İşletmeler gerçekten zora giriyor bazen işçi bazen de işveren mağdur oluyor. En büyük sorunlardan biri de KDV, yeni hükümetimizin inşallah bunları çözeceğine inanıyorum. Bir konu daha var bizi rahatsız ediyor. Arap turistlere diğerler turistlere göre ayrımcılık yapılıyor. Herkes için demiyorum ama yapanlar için söylüyorum bu çok ahlaksızca bir şey. Bu ülkeye gelen bütün turistler kim olursa olsun başımızın üstünde yeri var. Bir Arap turist ortalama 10 Avrupalı, Rus turiste bedel para harcıyor. Arap turist ayağını çekerse AVM'ler dahil inanılmaz sıkıntıya gireriz. El birliğiyle bu ayrımcılığı yok etmemiz lazım" dedi.

HARCAMALAR BİR ÖNCEKİ DÖNEME GÖRE 3 KAT ARTTI

Turizm sektörünün ve turist harcamasının perakende sektörü için çok önemli bir konumda olduğunun altını çizen Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel konuşmasında "BKM verilerine göre Ocak-Ekim 2022 döneminde ülkemize gelen 40 milyon turistin kredi kartı harcamalarının, bir önceki yıla göre 3 kat arttığını görüyoruz. Bu veri ekonomimize çok önemli katkı sağlayan turizm sektörünün, perakende sektörü için de ne kadar önemli olduğunu doğruluyor. Artık pandemi etkilerinden kurtulmuş ve büyüme yoluna girmiş bir perakende sektörü görüyoruz. Elektrik, Ortak Alan Gider Yönetmeliği ve fahiş kira artış talepleri ile ilgili sektörel sıkıntılarımızı da en kısa sürede çözerek, sektörün büyümesini desteklemeyi hedefliyoruz " dedi.

CİDDİ BİR TURİZM ETKİSİ GÖRÜYORUZ

Seçim dönemi olmasına rağmen depremin ve makroekonomik bazı belirsizliklerin etkisiyle 2023 yılının ilk yarısının beklentileri karılaşadığının altını çizen Zincir Mağazalar Derneği (ZMD) Başkanı Serhan Tınastepe ise "Tüketicilerin özellikle tüketici elektroniği, beyaz eşya, ev ve yaşam kategorilerinde enflasyondan kaçınmak için taleplerini erkene çektiğini gördük. Bu da bu alanlarda işlerin canlılığını sağladı. Bunun dışında çok ciddi bir turizm etkisi görüyoruz. Sadece İstanbul, Antalya ve Muğla gibi şehirlerde değil, Türkiye'nin pek çok şehrinde bunu görmek bizi memnun ediyor. Özellikle turist alışverişinin hazır giyim ve kozmetik alt kategorilerine etkisinin daha fazla olduğunu gözlemliyoruz" dedi.

KAPANIŞTA EMEL SAYIN KONSER VERECEK

Atış Şirketler Grubu CEO'su Ahmet Atış ve oyuncu, DasDas Kurucu Ortağı Mert Fırat'ın iş dünyasının sorumluluklarını ele alan oturumu, AYD Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Şapkacı ve BMD Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel'i Şule Zeybek'in moderatörlüğünde bir araya getiren "İki Başkan Sahnede" söyleşisi ve Suat Soysal'ın yöneteceği Silk and Cashmere Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Zamanpur, Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz ile FLO Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan'ı bir araya getiren "Bir de Bana Sor" sohbeti, Perakende Günleri 2023'ün öne çıkan oturumları arasında yer alıyor. Katılımcılar ana sahne dışında, 4 ayrı "Uzmanlık Sahnesi'nde, geniş bir yelpazaye yayılan 34 oturumda sektörün temsilcilerini dinleme şansı yakalayacak. Perakende Günleri'nin bu yılki kapanışı ise Emel Sayın konseri ile yapılacak.

Perakende Günleri 2023 Başladı

Perakende Günleri 2023 Başladı