Konya, Ekim ayında sıcaklık rekorları kırdı!

Türkiye genelinde geçen ay en düşük sıcaklık sıfırın altında 3,7 derece ile Erzurum'da, en yüksek sıcaklık ise 34,1 derece ile Kırklareli'nin Lüleburgaz, Adana'nın Kozan ve Muğla'nın Milas ilçelerinde ölçüldü

Konya, Ekim ayında sıcaklık rekorları kırdı!

Anadolu Ajansı'nın elde ettiği Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye genelindeki ekim ayı sıcaklık ortalamalarının üzerinde seyrettiği bir dönem yaşandı. Ancak, bu sıcaklık artışının özellikle Konya'da dikkat çekici boyutlara ulaştığı görüldü.

Konya, Marmara Bölgesi'nden Güneydoğu Anadolu'ya kadar geniş bir coğrafyada mevsim normallerinin üzerinde kaydedilen ekim ayı sıcaklıklarında öne çıkan bir şehir oldu. Geçen ayın ortalama sıcaklığı, bölgenin uzun yıllar ortalamasının üzerinde, 14,3 derece olarak ölçüldü.

Özellikle Konya merkez olmak üzere, Çiçekdağı, Kaman, Yunak ve Ulukışla çevrelerinde sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Bölgede en yüksek sıcaklık, Cihanbeyli'de 30,1 derece olarak ölçülürken, İç Anadolu genelinde ise en düşük sıcaklık 3,3 dereceyle Kangal'da gerçekleşti.

Konya'nın ekim ayındaki sıcaklık artışı, tarım ve iklim uzmanları tarafından gelecek dönemlerde olası etkileriyle ilgili endişelere yol açtı. Şehirdeki çiftçiler, bu durumu göz önünde bulundurarak tarım planlamalarını gözden geçirme ihtiyacı hissediyor.

Öte yandan, Türkiye genelinde ekim ayındaki ortalama sıcaklıkların 1991-2020 dönemine göre 1,5 derece arttığı belirtiliyor. Bu artış, iklim değişikliği konusunda daha fazla farkındalık yaratma ihtiyacını da beraberinde getiriyor.