Konya yüksek derecede yeşil hidrojen potansiyeline sahip

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer, yeşil hidrojenin Türkiye için büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, Konya'nın yeşil hidrojen üretiminde öne çıkan şehirler arasında olduğunu ifade etti

Konya yüksek derecede yeşil hidrojen potansiyeline sahip

Yeşil hidrojen üretimi konusunda Türkiye'nin dünya genelindeki yıllık üretimden daha fazla potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dinçer, Türkiye'nin bu fırsatı değerlendirerek dünyanın yeşil hidrojen rafinerisi haline gelebileceğini söyledi. Yeşil hidrojenin, fosil yakıtların neden olduğu sera gazları etkisini azaltarak iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti.

Dinçer, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları konusunda deniz yoluyla elde edilecek enerji imkanlarıyla büyük bir avantaja sahip olduğunu belirterek, ülkeyi dünyanın en şanslı 5 ülkesinden biri olarak nitelendirdi.

Yeşil hidrojen üretim maliyetlerine de değinen Prof. Dr. Dinçer, bu sürecin önemli bir kısmının elektroliz yöntemi ile gerçekleştiğini ve bu yöntemin enerji maliyetlerinin önemli olduğunu söyledi. Rüzgar enerjisinin kilovat saati 2.5-3 dolar sente kadar düştüğünü belirten Dinçer, yeşil hidrojenin maliyetinin ise şu anda dünya genelinde dolum istasyonlarında kilogram başına 10-20 dolar seviyelerinde olduğunu ifade etti.

Hidrojen enerjisinin önümüzdeki dönemde yakıt, enerji taşıyıcısı ve ham madde olarak kullanılacağını belirten Dinçer, bu bağlamda Türkiye'nin hidrojenle çalışan yakıt hücresini devreye alması gerektiğini ve TOGG gibi bir başarı hikayesini hidrojenli elektrikli araçlarla bir adım daha ileri taşıması gerektiğini vurguladı.

Dinçer'in çalışmalarında ortaya çıkan sonuca göre Türkiye’nin yeşil hidrojen üretme potansiyeli en yüksek 10 şehri ve potansiyel üretim miktarları şöyle:

ŞEHİRÜRETİM POTANSİYELİ (MİLYON TON)
Erzurum28,64
Konya26,47
Van26,44
Sivas25,16
Şanlıurfa15,32
Ankara15,24
Kayseri14,43
Antalya13,14
Erzincan12,73
Malatya11,99