Doktor niye çekmedi diye kızıyorsunuz ama bir bildikleri var

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı'ndan Dr. Öğr. Üyesi Halil Türktemiz, iyonlaştırıcı radyasyonun olumsuz etkilerini azaltma konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Doktor niye çekmedi diye kızıyorsunuz ama bir bildikleri var

Tıbbi görüntüleme alanında kullanılan X-ışınlarının insan vücudu üzerindeki etkilerini vurgulayan Dr. Türktemiz İhlas Haber Ajansı'na şu açıklamalarda bulundu: "Radyasyon, iyonlaştırıcı radyasyon ve iyonlaştırıcı olmayan radyasyon olmak üzere iki grupta inceleniyor. İyonlaştırıcı radyasyonlar, insan vücudunda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, tıbbi tanı ve tedavi süreçlerinde kullanılan X-ışınları gibi iyonlaştırıcı radyasyonları kullanan sağlık çalışanlarının kendilerini, hastaları ve yakınlarını olumsuz etkilerden korumaları büyük önem taşıyor" dedi.

Dr. Türktemiz, radyasyona maruz kalan sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman kullanımına özen göstermeleri gerektiğini vurgulayarak, "Kurşun paravan, kurşun önlük, tiroit koruyucu gibi koruyucu ekipmanlar, radyasyon alanlarında çalışanların güvenliğini sağlamak için önemlidir. Ayrıca, gereksiz BT çekimlerinden kaçınılmalı ve hastaların alternatif görüntüleme yöntemleriyle muayene edilmeleri tercih edilmelidir" diye ekledi.

Radyasyona karşı alınacak önlemlerin, sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını beklemeden önce alınması gerektiğini vurgulayan Dr. Türktemiz, "Radyasyondan korunma önlemlerine dikkat etmek, sağlık sorunları ortaya çıkmadan önce tedbir almanın en etkili yoludur. Sağlık çalışanları ve hastalar, bilinçli bir şekilde radyasyona karşı korunmalıdır" şeklinde konuştu.