Konya'da Görevli Onkoloji Uzmanı Önder Tonyalı: "Kanser Farkındalığının Artması Gerekiyor"

Medicana Konya Hastanesi'nden Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Tonyalı, 1-7 Nisan Kanser Haftası'nın sadece bir haftalık değil, toplumda kanserle ilgili bilinci artırma fırsatı olduğunu belirtiyor.

Konya'da Görevli Onkoloji Uzmanı Önder Tonyalı: "Kanser Farkındalığının Artması Gerekiyor"

Medicana Konya Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Tonyalı, 1-7 Nisan Kanser Haftası'nın amacının kanser hastalığıyla ilgili farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti. Ancak, toplumda kanser farkındalığının istenilen seviyede olmadığını vurguladı. Tonyalı, tüm kanserlerin %35'inin sigara kaynaklı olduğunu hatırlatarak, bu dönemde kanserden korunmanın ve mücadele yöntemlerinin sıklıkla konuşulması gerektiğini ifade etti.

Sigaranın Zararları ve Kanserle Mücadele

Doç. Dr. Tonyalı, kanserden korunmanın önemli yollarından birinin sigara içiminin azaltılması olduğunu vurguladı. Sigaranın tüm kanserlerin önemli bir sebebi olduğunu belirten Tonyalı, Türkiye'de sigara içiminin giderek arttığını ve gençler arasında yaygın olduğunu dile getirdi. Bununla birlikte obezitenin de kanser riskini artıran bir faktör olduğunu belirtti. Türkiye'de obezitenin yaygın olduğunu ve bu durumun kanser vakalarının artmasına yol açabileceğini söyledi. Özellikle sigara ile mücadelenin artırılması gerektiğini vurguladı.

Sağlıklı Beslenme ve Erken Tanı

Beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Tonyalı, sağlıklı beslenmenin obezitenin önlenmesinde önemli bir rol oynadığını ifade etti. Bununla birlikte, kanser teşhisi konulduktan sonra tedavinin maliyetli olduğunu belirterek, erken tanı ve koruyucu taramaların önemine değindi. Mamografi, dışkıda kan testi ve smear testinin düzenli olarak yapılması gerektiğini vurguladı.

Önemli Noktalar

Doç. Dr. Tonyalı, kanserden korunmanın ve erken teşhisin önemine dikkat çekerek, kanser hastalığından kaçınmanın ve tedaviye erken başlamanın önemli olduğunu belirtti. Bu noktaların üzerinde durulması gerektiğini ve toplumda kanser farkındalığının artırılması gerektiğini vurguladı.