İkinci el kış lastiği alınır mı? Lastik alırken nelere dikkat edilmeli

Kış lastiği kullanımının zorunlu hale gelmesiyle birlikte sürücüler, lastik değişimi için oto lastikçilere yöneliyor. Ancak bu süreçte ikinci el kış lastiği tercih edenler için dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunuyor.

İkinci el kış lastiği alınır mı? Lastik alırken nelere dikkat edilmeli

Konya'da hizmet veren lastikçi Osman Doğan, İhlas Haber Ajansı'na yaptığı açıklamalarda ikinci el kış lastiği alacak sürücülere önemli uyarılarda bulundu.

Doğan, özellikle müşterilerin lastik alırken ücretine dikkat ettiğini belirterek, "Lastik ücretleri uygun, fiyat yelpazemiz var, onlar da kendilerine göre ayarlıyor. Lastik almak isteyen müşterilerimizin dikkat etmesi gereken bazı konular var. Üretim tarihi deniliyor ama lastiğin raf ömrü 10 yıldır. Sıfır lastik alırken o lastikler kullanılmadığı için bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum ama lastiği aracınıza taktıktan sonraki kullanım aşamasına göre en fazla 5 yıl sonra değişmeli." dedi.

İkinci el lastik kullanımında yaşanan sorunlara da değinen Doğan, "İkinci el lastiklerde bir de şöyle bir durum var; ikinci el lastiği takıyor sürücü, kullanıyor daha sonra lastiğin kış aylarına uygunluğunu yitirdiği için araçlarda kayma, yol tutmama ve fren şikayetleri oluyor. Sıfır lastiği 2019 - 2020 model alıp kullanabilirler ama kullanılmış ikinci el tarih sorunu olan lastikleri önermiyoruz sağlıklı sürüş için." şeklinde uyardı.

Sürücülerin genellikle can ve mal güvenliği için kış lastiği tercih ettiğini belirten Doğan, "Lastik deyip geçmeyelim. Lastik insanın damarı gibi çok önemli aslında, 4 lastik üzerinde gidiyoruz. Bazen geliyor süratli gidiyoruz, manevra yapıyoruz, ani fren yaptığımız anlar olduğu için lastik gerçekten çok önemli. Lastiği en ön plana almamız lazım. Araçtaki önemli aksamlar arasında da lastik vardır." şeklinde konuştu.

Kış lastiği kullanıcılarından Mustafa Kuştaş, işleri gereği sürekli ticari araç kullandıklarını ve kış lastiği kullanımının bir zorunluluk olduğunu belirtti. Kuştaş, "Bu mesele kural başladığı an değiştirilmesi gerekiyor. Kar, yağmur yağsın muhabbeti yok, hava sıcaklıkları düştüğünde sıfır lastiğimizi gelip taktırıyoruz. Kimse ihmal etmesin. İkinci el lastik hiç kullanmadık. Canımızın ve malımızın kıymetinden dolayı kesinlikle ikinci el lastik kullanmıyoruz." şeklinde konuştu.

Sürücülerden Mustafa Genç ise genellikle sıfır lastik kullanmayı tercih ettiğini ve lastiklerini 2 yılda bir değiştirdiğini söyledi. Genç, "Özen gösteriyorum, herkese de lastik değişimi ve bakımı konusunda tavsiye ederim. Kış lastiği kışın, yaz lastiği yaz aylarında kullanılması gerek. Manevradan sürüş konforuna kadar fark oluyor." ifadelerini kullandı.