KKM hesaplarında yaşanan düşüş 100 milyar TL'yi aştı

Merkez Bankası'nın aldığı kararlar sonrasında, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında düşüş trendi devam ediyor. KKM hesaplarının toplam değeri 3,3 trilyon lira seviyesine geriledi.

KKM hesaplarında yaşanan düşüş 100 milyar TL'yi aştı

Kur korumalı mevduatlardan çıkışa yönelik alınan önlemlerin etkisiyle, hesaplardaki düşüş ivmesi sürdü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, KKM hesapları toplamı geçen hafta 26 milyar TL azalarak 3,31 trilyon TL'ye geriledi. Bu düşüş trendi dört haftadır devam ediyor.

Dolar cinsinden bakıldığında ise KKM hesaplarının toplam değeri 123 milyar doların altına indi. Son bir ayda KKM hesaplarında yaşanan düşüş 100 milyar TL'yi aştı.

KKM hesaplarına yönelik son olarak zorunlu karşılık oranlarının artırılması da bu düşüşü hızlandırdı. KKM'lerin zorunlu karşılık oranları vadeye göre farklılaşırken, 6 aya kadar vadeli KKM hesaplarının zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25'e çıkarıldı. Daha önce kur korumalı hesaplar için zorunlu karşılık oranı tüm vadeler için yüzde 15 olarak uygulanıyordu.

Bu adımla birlikte piyasada bulunan TL likidite fazlası, zorunlu karşılık oranlarının artırılması ile sistemden çekilmeye devam edilecek. Aynı zamanda TL vadeli mevduatlar desteklenirken, KKM hesapları uzun vadeli seçenek olarak öne çıkarılacak.

Ayrıca, Merkez Bankası tarafından hafta başında yapılan düzenleme ile KKM hesaplarının TL mevduat olarak kabul edilmesi ve bu hesaplardan alınan komisyon uygulamasının sona erdirilmesi kararı da dikkat çekti.