Merkez Bankası Başkanı Erkan: Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Yüzde 65 Olarak Güncelledik (2)

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Merkez Bankası Başkanı Erkan: Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Yüzde 65 Olarak Güncelledik (2)

'AMACIMIZ YÜZDE 5'E KAVUŞMAK'

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Dezenflasyonun, en önemli öncelikleri arasında yer aldığını ifade eden Erkan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve diğer bakanlar başta olmak üzere, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın liderliğinde yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantılarında gerekli eş güdümlerin gerçekleştirildiğini söyledi. Erkan, "Onların desteği ve eş güdümlü olmadan bu dezenflasyonun en kısa sürede tesisi kolay olmaz. Bir şekilde tesis ederiz; ama bunun en az maliyetli, en hızlı şekilde olması eş güdümle olur" diye konuştu.

Bankanın yüzde 5 enflasyon hedefinin anımsatılması üzerine Erkan, bu hedefin orta vadeli olduğunu ve bunu güçlü bir şekilde tekrarladıklarını vurguladı. Erkan, "2024'te dezenflasyonu tesis etmek, ardından tek haneye geçmek için hiç durmadan özverili bir şekilde devam edeceğiz. Yüzde 5'i yakınsadık zamanında. Bizim amacımız ülkemizi yüzde 5 hedefine kavuşturmaktır" ifadelerini kullandı.

'ENFLASYONDA HIZLI BİR İNİŞ BEKLİYORUZ'

Erkan, enflasyon hedeflerine ilişkin, "Perakende dış ticaret açığındaki iyileşmenin devam etmesi, kurdaki görünüm, rezervlerdeki süre gelen artış bunların hepsinin bütünsel etkisiyle ve bizim de attığımız birikimli para politika adımlarıyla enflasyonda hızlı bir iniş bekliyoruz. Bununla birlikte daha evvel de belirttiğim gibi manşet enflasyonda iniş 2024 Mayıstan sonra bekliyoruz. Dolayısıyla dezenflasyon Mayıs 2024'ten sonra. Ancak aylık enflasyonun ana eğiliminde yavaş yavaş düzgün gerilemeyi de görmeye başladık. Ama henüz enflasyonun görünümünde belirgin bir iyileşme diyecek kadar güçlü geçmedi. Daha bunu söylemek için erken. Dolayısıyla enflasyon görevinde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmayı güçlendirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.