Para para diyen Napolyon'un şapkası müzayedede rekor kırdı

Fransız müzayede evi, Pazar günü Fransa'da düzenlenen bir müzayedede Napolyon Bonapart'ın 1808'den 1815'e kadar süren imparatorluk dönemine ait bir şapkanın rekor bir fiyatla satıldığını açıkladı.

Para para diyen Napolyon'un şapkası müzayedede rekor kırdı

Müzayede evine göre, siyah renkteki bu Bicorne şapka, Fransız bayrağının renkleri olan mavi-beyaz-kırmızı amblemiyle süslenmiş ve 1.932 milyon avroya alıcı buldu.

Bu şapka, aynı müzayede evinin 2014 yılında satılan bir önceki Napolyon şapkasının rekorunu da kırdı. Osenat adlı müzayede evi, şapkanın dünya genelinden koleksiyoncuların ilgisini çektiğini ve nihai alıcının kimliğini açıklamaktan kaçındığını belirtti.

Şapkanın önceki sahibi, geçen yıl hayatını kaybeden işadamı Jean-Louis Noisiez'dir. Müzayede evi, Paris'in güneyindeki Fontainebleau'da bulunuyor ve şapkanın tahmin edilen fiyatın iki katından fazla, rezerv fiyatın ise yaklaşık dört katı bir fiyatla satıldığını bildirdi.

Napolyon'un toplam 120 şapkaya sahip olduğuna inanılıyor, ancak çoğu kaybolmuş durumda. Müzayede evi uzmanı Jean-Pierre Osenat, şapkanın imparatorun imajını temsil ettiğini ve Napolyon'un bu şapkayı 1808'den 1815'e kadar süren imparatorluk döneminin ortalarına doğru taktığını belirtti. Napolyon'un şapkasını yana doğru takması, savaşta birlikleri tarafından kolayca fark edilen belirgin bir siluete sahip olmasını sağlamıştır.

Napolyon, Fransız Devrimi sırasında önemli bir figür haline gelerek birinci konsül olarak hizmet etmiş ve 1804 yılında imparator olarak taç giymiştir. Ancak Waterloo'da İngiliz ve Prusya kuvvetlerine karşı kaybedilen savaştan sonra 1815'te sürgüne gönderilmiş ve Atlantik Okyanusu'ndaki Saint Helena adasında 1821 yılında ölmüştür.

Pazar günkü şapka satışı, Napolyon'un biyografik filminin dünya çapında sinemalarda gösterime girmesinden sadece birkaç gün önce gerçekleşmiştir. Ridley Scott'un yönettiği film, Avrupa'daki büyük çaplı savaşların yanı sıra Napolyon'un eşi Josephine ile olan karmaşık ilişkisini de anlatmaktadır. Joaquin Phoenix, filminde canlandırdığı Napolyon'u "sosyal açıdan beceriksiz" ama aynı zamanda "romantik" olarak nitelendirmiştir.