Savunma Sanayide dışa bağımlılık yüzde 20

Türkiye Savunma Sanayisinde Büyük Başarıya Ulaştı: Konya'da 7. Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları Gerçekleştirildi

Savunma Sanayide dışa bağımlılık yüzde 20

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Konya'da düzenlenen "7. Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları"nın açılış konuşmasında Türkiye'nin savunma sanayisindeki büyük başarılarına vurgu yaptı. Yılmaz, Türkiye'nin geçmişte yüzde 80 oranında dışa bağımlı olduğu savunma ürünlerinde, bugün yüzde 20'lere gerilediğini ve bu alandaki başarının istatistiklerle de kanıtlandığını belirtti.

Türkiye'nin küresel savunma sanayi pazarında alıcı konumundan üretici ve ihracatçı konumuna yükseldiğini vurgulayan Yılmaz, bu başarıda güçlü siyasi iradenin yanı sıra savunma sanayisi çalışanlarının fedakar çalışmalarının etkili olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin kendi savaş gemilerini tasarlayabilen ender ülkelerden biri olduğunu belirten Yılmaz, insansız hava araçları (SİHA) tasarımı, deniz araçları, muharip uçaklar gibi projelerle dünya çapında önemli bir konuma geldiğini açıkladı.

Konya'nın savunma sanayisi alanındaki potansiyeline de değinen Yılmaz, bölgenin tarih boyunca savunma sanayisindeki rolünü ve 2022'de Türkiye'de en fazla savunma ve havacılık ihracatı yapan iller arasında 4. sırada yer aldığını söyledi. Yılmaz, Konya'nın savunma sanayisinde Anadolu'nun marka şehri olacağına inandığını ifade ederek, bölgedeki savunma sanayisi sektörünün 136 milyon dolarlık ihracatının orta vadede 600 milyon dolara yükseleceğine ve katma değerli üretimin artacağına inandıklarını açıkladı.

Bu yılki başarıları da paylaşan Yılmaz, Türkiye'nin savunma sanayisi alanındaki gelişmelerini özetledi. Bu başarılar arasında insansız hava araçları, deniz araçları, muharip uçaklar, silahlı insansız deniz araçları gibi projeler yer aldı. Yılmaz, Türkiye'nin savunma sanayisi alanındaki hedeflerini ve önemli projelerini de paylaşarak, Konya'nın bu doğrultuda önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.