Araba Alacak Herkes Dikkat Etsin! Sıfır ve İkinci El Araç Fiyatlarında Dikkat Çeken Olay!

Otomobil satın almayı planlayan milyonlar endişeli. Sıfır ve ikinci el araç fiyatları son anda değişti. İkinci el araba ilanlarının sayısı hızla düştü.

Araba Alacak Herkes Dikkat Etsin! Sıfır ve İkinci El Araç Fiyatlarında Dikkat Çeken Olay!

Galeriler güçlü satışlar bildiriyor ve bazı satıcılar, artan asgari ücret ve EYT maaşı için hesaplarının kredilerini alma beklentisiyle ilanlarını geçici olarak kaldırdı. Öte yandan markalar 2023'ün gelmesiyle birlikte fiyat listelerini değiştirmeye başladı. Fiyat artışı sonucunda vergi oranları artan modellerde bazı firmalar sembolik olarak fiyat yükseltirken, bazıları da 30.000 TL'nin üzerinde zam yaptı. Sıfır otomobil fiyatları listesi, otomobil üreticileri tarafından seçilen artış oranlarını yansıtacak şekilde 2023 yılında revize edildi.

Fiyat Değişiklikleri Dikkat Çekiyor

Son zamanlarda hem sıfır hem de ikinci el otomobiller için fiyat değişiklikleri açıklandı. Artan fiyatlar ve kur nedeniyle sıfır araçlarda ÖTV düzenlemesi tamamen ortadan kalktı. Fiyatlar ÖTV öncesi konumuna geri döndü. Çip ve enerji krizleri yeni araç temininde sorun yarattığında, halk yeniden ikinci el arabalara yöneldi. Bazı bayilerin stok yaptığı iddiası da gündeme gelince patladı. Tüm bu gelişmeler sonucunda ikinci el otomobil piyasası hareketlendi. İkinci el araba fiyatları, talep arttıkça artmaya başladı.

EYT'nin kaldırılması ve asgari ücrete yapılan zam ikinci el otomobil satıcılarının da ilgisini çekti. İkinci el otomobiller için internet listeleri, fiyat artışları açıklanamadan aniden en düşük noktalarına geldi. Sarı site ilanında 2022 Temmuz'da 660 bin olan ikinci el araba sayısı, Kasım sonunda 446 bine, Aralık'ta 395 bine, şimdi de 350 bine düştü. İlanlar kaldırıldığında maliyetlerin artacağının beklendiği de iddia edildi.

Matrah İndirimi Resmen Eridi

ÖTV düzenlemesinin 1 Aralık'ta yürürlüğe girdiğini de kaydeden Otoport galeri sahibi Uğur Saygın'a göre ikinci el satışlar iyi gidiyor. Ancak markalar, Euro kurunun bir sonucu olarak yeni arabaların maliyetini yükseltti. Fiyatlar ÖTV matrahı güncellemesinden önceki fiyatlara geri döndü. Bayiden gelen siparişler o sırada verilemedi. Alınan siparişler de aynı şekilde daha yüksek oranda net bir şekilde satıldı