BlueOS yapay zeka ve verimliliği harmanlayacak

Vivo, 2023 Vivo Geliştirici Konferansı'nda BlueOS adlı kendi geliştirdiği işletim sistemini tanıttı. Xiaomi'nin HyperOS'unun ardından bu, markaların kendi işletim sistemlerini geliştirdiği bir dönemin habercisi gibi görünüyor.

BlueOS yapay zeka ve verimliliği harmanlayacak

BlueOS, özellikle akıllı giyilebilir cihazlar ve akıllı ev cihazları için tasarlandı. Bu yeni işletim sistemi Rust programlama diline dayanmaktadır ve birden fazla çekirdek tipiyle uyumlu çalışabilir; POSIX standart çekirdekleri, Linux çekirdekleri ve RTOS çekirdekleri ile uyumlu bir yapı sunar.

BlueOS'un en dikkat çekici özelliklerinden biri, bir yapay zeka hizmet motoruna sahip olmasıdır. Bu, işlevlerin kod oluşturma, görüntü ve metin oluşturma gibi yapay zeka yetenekleriyle desteklendiği anlamına gelir. Aynı zamanda kullanıcı gizliliğini ve güvenliğini koruma konusuna da önem verir. Rust dilinin kullanılması, işletim sisteminin güvenlik açısından daha güçlü olmasını sağlar.

BlueOS, işlem verimliliğini artırmak ve bellek tüketimini azaltmak iddiasıyla %48 oranında işlem verimliliği artışı ve %67 oranında daha az bellek tüketimi sunar. Bu işletim sistemi aynı zamanda 32MB RAM'li 200Mhz işlemciden 24MB RAM'li 4GHz işlemciye kadar farklı cihazları destekler.

Akıllı saatler için BlueOS, uygulama açma, uygulama değiştirme, hareket oluşturma, kayan listeler ve yükleme süresi gibi iyileştirmeler sunar. Ayrıca sesle saat yüzlerini değiştirmeye yardımcı olan yeni bir akıllı etkileşim deneyimi sunar. Çeşitli cihazlar arasında veri aktarımını kolaylaştırmak için BlueXLink desteği de bulunur ve ulaşım kartları, erişim kartları ve NFC araba anahtarları gibi işlevleri destekler.

BlueOS, başlangıçta akıllı saatler için piyasaya sürülecek ve ilk cihaz olarak Çin'de piyasaya sürülmesi planlanan Vivo Watch 3'te kullanılacak.

BlueOS'un kullanıcılarına sunduğu diğer avantajlar arasında Rust dilini kullanarak otomatik kod oluşturma, kişiselleştirilmiş masaüstleri, duvar kağıtları ve temalar oluşturma yeteneği bulunur. Ayrıca BlueXLink bağlantı protokolü, farklı cihazlar arasında sorunsuz veri akışı ve erişim sağlar.

Bu yeni işletim sistemi, Vivo'nun akıllı teknoloji ve kesintisiz bağlantı konseptini kullanıcılarına sunma hedefiyle tasarlanmıştır. Ancak BlueOS, Android uygulamalarını desteklememektedir ve şu an için yalnızca temel uygulamalara erişim sunmaktadır.