Konya'dan gelen karaciğer, Bursa'da hayat kurtardı

Konya'da 2,5 yaşında bir donörün organ bağışı, Bursa'da 6 yaşındaki Nisanur Yavuz'un hayatını kurtardı. 1,5 yıl önce ailesiyle birlikte yediği mantardan zehirlenen küçük Nisanur, karaciğer nakli sayesinde sağlığına kavuştu

Konya'dan gelen karaciğer, Bursa'da hayat kurtardı

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, geçen yıl 15 Temmuz'da, Yavuz ailesi ormandan topladıkları mantarı mangalda pişirdi. Ancak aileden 3 kişi mantardan zehirlendi. 6 yaşındaki Nisanur'un durumu, yaşının küçüklüğü ve bağışıklık sisteminin gelişmemiş olması nedeniyle ağırlaştı. İlk olarak İnegöl Devlet Hastanesi'ne götürülen Nisanur, daha sonra Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Durumunun giderek kötüleşmesi üzerine Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi görmeye başladı.

Yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınan Nisanur için doktorlar acil bir karaciğer nakli gerektiğini belirledi. Ancak zaman hızla tükeniyordu, ve bu olağanüstü hikaye işte o anda başladı. Uludağ Üniversitesi Organ Nakil Koordinatörü Kerem Selimoğlu, o günü şu sözlerle anlattı: "Bayram tatili olduğu için bütün sağlık çalışanları izine ayrılmıştı. Ancak ben nöbete kalmıştım. Sonra Yüksek İhtisas Hastanesi'nden Nisanur'un zehirlendiği acil karaciğer nakli olması gerektiği haberi geldi. Ne yapacağımızı şaşırdık. Çünkü karaciğerin ebatlarının aynı olması, kan gurubunun uyması gerekiyordu. Ulusal koordinasyon merkezini aradık. Görevli arkadaşlara, '5 yaşındaki çocuk için karaciğer arıyoruz' dediğimde bana 'Yaşı kaç demiştiniz?' diyerek hemen kan gurubunu sordular. Bende '0' deyince, 'gerçekten mi inanamıyorum' dediler."

Konya'dan gelen umut

Selimoğlu, Konya'da 2,5 yaşında bir donör olduğunu öğrenip onlara ulaştı. Donörün kalbi Ege Üniversitesi'nde, böbrekleri Akdeniz Üniversitesi'nde kabul edilmişti, ancak karaciğeri takacak uygun bir alıcı bulunamamıştı. Selimoğlu'nun araması ile işler hızlandı. Karaciğer, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı uçakla Bursa'ya getirildi ve 15 Temmuz günü Nisanur'a nakil yapıldı. Bu başarıda, 2,5 yaşındaki bir çocuğun organlarını bağışlayan ailenin büyük katkısı vardı.

Baba Yalçın Yavuz, kızının inanılmaz bir süreç yaşadığını belirterek, "Kızım çok şükür kurtuldu, o gün yaşadıklarımızı bir Allah bir de biz biliriz. Bütün emeği geçen doktorlarımızdan Allah bin kere razı olsun" dedi.