TOGG-Tesla Rekabeti Yılın İlk Çeyreğinde Başlıyor Olacak! TOGG Ne Zaman Banttan İnecek?

ABD'li elektrikli araç devi Tesla’nın, Türkiye'de tanıtılmasına çok az kaldı. Firma, yeni ilanlarla işe alım sürecini hızlandıracak Model 3 ve Model Y'yi 2023'ün ilk çeyreğinde Türkiye'de piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

TOGG-Tesla Rekabeti Yılın İlk Çeyreğinde Başlıyor Olacak! TOGG Ne Zaman Banttan İnecek?

Mart ayında satışa çıkacak olan ve "Türkiye'nin Arabası" olarak bilinen Togg'un, Tesla'nın Türkiye pazarındaki en büyük rakiplerinden biri olması bekleniyor. ABD'den ithal edilen araçlara uygulanan ek vergilerin üst üste binmesi nedeniyle Tesla, Türkiye'deki yatırımlarını bir süreliğine askıya almak zorunda kaldı. Ancak bu yılın başında Tesla bir kez daha pazarı hedef almaya başladı ve Tesla Motorları A.Ş.'yi kurdu. Türk heyetinin başına Alman havayolu Lufthansa'nın uzun süredir Türkiye-Irak CEO'su olan Kemal Geçer seçildi.

İş İlanları Yapıldı

İşletme geçen hafta web sitesinde iş ilanlarını duyurdu ve bu da çıkışın yaklaştığını gösteriyor. Listelenen işler arasında "Tesla Danışmanı", "Otomotiv Süpervizörü", "Parça Danışmanı", "Servis Danışmanı", "Mobil Servis Teknisyenleri", "Business Development Lead Supercharging" ve "Otomotiv Mekaniği Teknisyenleri" yer alıyor. Tüm ilanlarda adres Beşiktaş. Bu da Tesla'nın ilk servis merkezinin Beşiktaş'ta olacağını gösteriyor. 2023 yılının ilk çeyreği başta olmak üzere birkaç ay içerisinde Türkiye'de satışa sunulması ve ardından satış sürecinin başlaması bekleniyor.

TOGG Mart Ayında Satışa Çıkacak

Mart 2023'te Türkiye'nin arabası TOGG satışa çıkacak. TOGG'un aksine Tesla için herhangi bir ön sipariş olmayacak. TOGG'a göre ön siparişler şubat ayında açılacak ve ürün mart ayında satışa çıkacak. Çıkışla birlikte Tesla satış yapmaya başlayacak. Her iki marka da online satış yapacak. İlk olarak, Tesla piyasaya iki yeni model çıkaracak. Uzak Doğu ve ABD'ye yönelik vergi engellerini aşmak için geçen yıl seri üretime başlayan Berlin'deki tesis, Model Y üretecek. Bu fabrikanın hedefi, haftada 5.000 Tesla Model Y ve yılda 240.000 Tesla Model Y üretmek. Şangay Fabrikasında Model Y ve Model 3 üretimi için hedef, haftada 22.000 adet olarak karşımıza çıkıyor.

Model Y'nin Avrupa'daki bugünkü taban liste fiyatı 60.000 Euro. Bu da cari kur ile yaklaşık 1.1 milyon TL'ye denk geliyor. Model Y, Türkiye'ye giriş yaptığında %18 KDV ve %60 ÖTV'ye sahip olacak. Bu da mevcut piyasa koşullarına göre 2 milyon 77 bin TL'lik giydirilmiş satış fiyatına denk geliyor.